Drožďovky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Složitější recept pro zkušenější kuchařky, které již zvládají kynuté těsto. Sušenky krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Hodí se spíše pro větší hafany, nebo je můžete pokrájet na menší kousky.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

2 a půl šálku polohrubé mouky

2 šálky celozrnné mouky

1 šálek ovesných vloček

1 / 2 šálku klíčků

1 / 2 šálku kukuřičné krupice nebo kukuřičné mouky

1,5 litru hovězího nebo kuřecího vývaru

1 / 2 šálku odtučněného mléka

špetka soli (nepovinná)

1 balíček suchého droždí

čtvrt šálku teplé vody

1 lžíce sušeného mléka

1 šlehané vejce

 

POSTUP

Droždí rozdrolíte na talířku ve ¼ šálku teplé vody, položíte přes to utěrku, dáte na teplé místo a necháte vzejít kvásek. Ve velké míse promícháte obě mouky, krupici, vločky, klíčky, sušené mléko. Přidáte špetku soli. Nakonec přidáme kvásek a teplý vývar, Vše pečlivě a opatrně prohnětete. Necháte směs trochu nakynout a vyválíte těsto podobné na vdolky. Z těsta vykrájíte za pomoci vykrajována větší tvary, dáte je na plech vyložený pečícím papírem a necháte chvíli odpočinout. Poté upečete v troubě při cca 200°C asi 30 minut, podle velikosti tvarů. Před ukončením pečení potřete tvary štětcem směsí z rozšlehaného vejce a mléka. Pak ještě chvíli dopečete a necháte v troubě dojít.

 

Komentáře

komentáře