Složitější recept pro zkušenější kuchařky, které již zvládají kynuté těsto. Sušenky krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Hodí se spíše pro větší hafany, nebo je můžete pokrájet na menší kousky.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
2 a půl šálku polohrubé mouky
2 šálky celozrnné mouky
1 šálek ovesných vloček
1 / 2 šálku klíčků
1 / 2 šálku kukuřičné krupice nebo kukuřičné mouky
1,5 litru hovězího nebo kuřecího vývaru
1 / 2 šálku odtučněného mléka
špetka soli (nepovinná)
1 balíček suchého droždí
čtvrt šálku teplé vody
1 lžíce sušeného mléka
1 šlehané vejce
POSTUP
Droždí rozdrolíte na talířku ve ¼ šálku teplé vody, položíte přes to utěrku, dáte na teplé místo a necháte vzejít kvásek. Ve velké míse promícháte obě mouky, krupici, vločky, klíčky, sušené mléko. Přidáte špetku soli. Nakonec přidáme kvásek a teplý vývar, Vše pečlivě a opatrně prohnětete. Necháte směs trochu nakynout a vyválíte těsto podobné na vdolky. Z těsta vykrájíte za pomoci vykrajována větší tvary, dáte je na plech vyložený pečícím papírem a necháte chvíli odpočinout. Poté upečete v troubě při cca 200°C asi 30 minut, podle velikosti tvarů. Před ukončením pečení potřete tvary štětcem směsí z rozšlehaného vejce a mléka. Pak ještě chvíli dopečete a necháte v troubě dojít.