Na velikonoční stůl patří tradiční nádivka, do které se přidává vše jarní čerstvé a zelené a nikdy se nevynechávají nasekané mladé kopřivy. Samozřejmě nesmí chybět kousek uzeného a vepřového masa, takže jen vůně velikonoční nádivky bude vašeho čtyřnohého kamaráda dohánět k šílenství. A co teprve až zjistí, jak chutná! Přejeme veselé velikonoce!
CO BUDETE POTŘEBOVAT
- ½ kg vařené vepřové plece
- ¼ kg uzeného vařeného masa
- ¼ litru mléka
- 7 vajec
- 7 rohlíků (nebo 1 veka)
- miska nasekaných kopřiv
- pro chuť další jarní bylinky (petrželka, mladá cibulka, špenátové listy, pampeliška, polníček…)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- máslo na vymazání zapékací nádoby
POSTUP
Uvařte doměkka maso, vyjměte, vývar zceďte, a vše nechte vychladnout. Rohlíky a maso nakrájejte na drobné kostičky. Oddělte vaječné žloutky od bílků, smíchejte je s vývarem a nalijte na pečivo. Nechte dostatečně vsáknout. Všechny bylinky nadrobno nasekejte. Kopřivy před přípravou nejprve spařte horkou vodou. Do namočeného pečiva vmíchejte maso i bylinky.
Nyní si oddělte porci pro pejska. Do vaší směsi přidejte koření – sůl, pepř, muškátový oříšek. Tu „psí“ již ničím nevylepšujte. Další postup je stejný.
Ze zbylých vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do obou připravených směsí. Obě zapékací nádoby dobře vymažeme máslem, rovnoměrně do nich rozprostřete nádivky a dejte do předehřáté trouby zapéct (180 stupňů, asi 30 minut). Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžete před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla. Je výborná teplá i studená. Nezapomeňte, který pekáč je ten váš. Oba budou totiž vonět nádherně! Můžete zkusit nahradit uzené maso lehčí variantou: tedy přidat jehněčí, telecí, králičí nebo dokonce kuřecí maso.