Česká klasika – tláča s cíbou…Pro pejsky samozřejmě bez! Příprava je náročnější, ale výsledek za tu námahu stojí. Pro dvounohé strávníky doporučujeme ke konzumaci přidat ještě ocet, chléb a pivo. Čtyřnozí si mohou dopřát speciální pivo pro psy!

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 kg vepřového plecka nebo kýty
    2 vepřové nožky
    300g vepřového srdce
  • játra, vepřové kosti, vepřová kůže (asi 500g)
    mrkev, celer, petržel

Pro páníčky navíc:

  • sůl, pepř, majoránka
    nové koření, bobkový list
    cibule, česnek

 

POSTUP
1. Do většího hrnce  vložte očištěné maso:  1 kg plecka nebo kýty,  1 vepřové srdce, játra (pokud máte rádi), můžete  dát i proužky kůže, nožky a kosti (asi 500gr).  Přidejte kořenovou zeleninu, dolijte po okraj vodou a dejte pomalu vařit.

2. Maso vařte  nejméně 70-80 minut. Jakmile je měkké, vyndejte jej a nechte zchladnout .  Vývar s kostmi, kůžemi a nožkami vařte dál tak, aby celá doba varu  byla nejméně 2 a půl hodiny. Vodu nedolévejte! Vše vařte na mírném ohni , pomalu. Vývar si potom rozdělte na dvě části: tu pro psa  již máte hotovou.  Do části pro vás přidejte na  posledních 10-15 minut majoránku , sůl, bobkový list (5 ks), 5 kuliček nového koření, 30 kuliček pepře, 1 oloupanou cibuli a několik stroužků česneku. Vše podle Vaší chuti. Kdo nemá česnek rád, dá 1 stroužek nebo nic. Nešetřete, ať to voní!

3. Vlažné maso nakrájejte na větší kostky, kůže pomelte, hotové vývary zceďte.  Maso rozdělte, dejte do vývarů, promíchejte.  Vzniklou směsí  naplňte  střeva nebo koupené obaly na tlačenku. Pečlivě zavažte a nezapomeňte si označit, pro koho je která tlačenka určena.

4. Tlačenku dejte na talíř, zkontrolujte zda neteče a dejte vychladnout . Nezapomeňte nejméně 1x po asi 1-2 hodinách otočit,  aby koření a kůže a maso bylo rovnoměrně rozloženo. Tlačenka by měla tuhnout alespoň 12 hodin.