Říká se, že medový perníček je do srdce chodníček. Zkuste si takovou cestičku „napéci“ i ke svému psímu kamarádovi. Perníčky si upečte pěkně s předstihem, aby se stihly do Vánoc rozležet.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

1 šálek melasy nebo třtinového cukru

4 polévkové lžíce medu

1 šálek vody

1 / 2 šálku rostlinného oleje

6 šálků polohrubé mouky

1 – 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva

1 čajová lžička skořice

1 kávová lžička mletého hřebíčku

2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého zázvoru nebo 1 lžička sušeného

 

POSTUP

Ve větší míse smíchejte melasu, med, vodu a olej. Pomalu přisypávejte mouku, jedlou sodu, skořici, hřebíček a zázvor a neustále míchejte. Vznikne vám tužší těsto, které  rozdělte na 4 části a nechte chladit v lednici (3 -5 hodin).  Dobře zchlazené těsto potom na pomoučněném válu rozválejte a pusťte se do vykrajování. Fantazii se meze nekladou – na trhu je velký výběr již hotových vykrajovátek, ale vy si můžete zhotovit z papíru i svoji vlastní formu. Pečte v předehřáté troubě na 250 C po dobu 10 až 15 minut. Perníčky by měly být zhnědlé a pěkně křupavé. Hodí se i jako dárek pro vaše „psí kamarády“.