I když v posledních dvaceti letech zaznamenaly obrovskou popularitu granule a konzervy a v posledních pár letech je velkou módou BARF, kdysi všichni krmili právě vařenou stravou – a mnoho chovatelů a majitelů, tak krmí stále.

Výhodou vaření je to, že přesně víte, co psovi dáváte a že mu můžete vytvořit opravdu pestrý jídelníček. Nevýhodou ovšem je, že tepelnou úpravou se zničí větší částbioaktivních látek v surovinách. Dobré proto je zkrátit dobu vaření, případně maso dusit nebo vařit v páře. Vařená strava je také dobrou variantou pro ty, kdo nechtějí krmit granulemi a nemají dostatečně velký mrazák, aby mohli krmit BARFem. Je vhodná pro mlsnější psy, kteří odmítají přijímat granule a doporučuje se i na odstartování BARFu, dnešní psi už nejsou na syrové maso zvyklí a některým je ho třeba ze začátku aspoň ovařit.

ČÍM KRMIT?

Denní krmná dávka by měla činit 2-3% ideální hmotnosti psa. Podíl masa a příloh by měl být cca 60 – 70 procent masa a zbytek přílohy.  Maso je ideální dávat co nejrozmanitější – drůbež, hovězí, vepřové, ryby, králičí, koňské. Pozor, nedávejte jen libové maso, pes potřebuje a zužitkuje i chrupavky, šlachy, měkké morkové kosti. Dobré je nakrájet maso na větší kusy, aby pes žvýkal a nehltal. Kosti se dávat nedoporučuje, krom právě morkových. Vařené kosti se lámou a mohou psa poranit. Pokud chcete kosti dávat, dávejte je syrové. Jako přílohy se hodí spařené ovesné vločky, těstoviny nebo rýže, klidně se ale bez příloh obejděte a po vzoru BARFařů krmte jen masem a zeleninou či ovocem. Zeleninu je lépe dávat syrovou nebo jen spařenou, zachová se tak více živin. Je dobré nakrájet ji na drobno nebo nastrouhat, psi ji pak lépe stráví. Dobré jsou i mléčné výrobky, vždy ale kysané – jogurt, kefír atd, mléko jako takové většina psů nesnese. Na srst je dobrý také vaječný žloutek. Abyste si byli jistí, že dáváte psovi vše, co potřebuje, je lepší dotovat ho ještě nějakým minerálním přípravkem, dobrý je osvědčený český Roboran.