Recept na specialitu zvanou GESTHÚZ máme až z dalekého Islandu. Příprava jídla je pracnější, ale výsledek za to rozhodně stojí.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
1kg kulatozrnná rýže
1/3 čerstvého ananasu
sladká paprika „trikolora“ – žlutá, červená, zelená (stačí vždy jen ½ papriky)
žampiony (malá vanička, eventuelně žampiony v nálevu)
krevety (menší jsou vhodnější)
ryba: treska, pangas, losos
smetana, majonéza, remuláda
koření : kari, směs koření na ryby
30 dkg plátkového sýra
kousek másla
POSTUP
1. Uvařte rýži podle návodu. Nakrájejte na menší kousky čerstvý ananas, sladkou papriku, žampiony a vložte vše na pánev s rozpuštěným máslem. Přidejte krevety a vše lehce orestujte. Úžasná směs. Dejte si ji stranou a na pánvi ještě na másle lehce osmahněte filety z ryby. Po mírném vychladnutí rybu rozdělte na menší kousky, pečlivě odstraňte kosti a přidejte na pánev. Směs bude ještě úžasnější.
Přísady můžete podle vlastního vkusu a chuti kombinovat, případně přidat jiné.
2. Veškeré zpracované suroviny si nyní rozdělte na dvě části – jedna bude pro vás, druhá pro pejska.
Připravte si dvě menší zapékací misky , vymažte je tukem . Pokud máte jen jednu větší misku, doporučujeme zapamatovat si , která část je ta „psí“. Přeci jen nějaký rozdíl v téhle „ňamce“ bude.
PÁNÍČEK
Orestovanou směs nyní osolte, použijte koření dle vlastní chuti (hodí se koření na ryby).
Do zapékací misky nasypte na dno vrstvu uvařené rýže, na ni rovnoměrně rozložte dochucenou směs z pánve a zalijte omáčkou, kterou připravíte z čerstvé smetany, majonézy, remulády a špetky kari . Nakonec celé zakryjte plátky sýra. Dejte zapéct na 15 – 20 minut do trouby vyhřáté na 200 C.
Pro opravdové gurmány máme tuto variantu: celý ananas rozpůlte, vydlabejte, dužinu použijte a půlky ananasu použijte jako zápekací misky. Jídlo si pak opravdu vychutnáte.
PES
Postup přípravy bude podobný: dejte vrstvu nesolené rýže, dále vrstvu neokořeněné směsi (uberte žampiony a krevetkami šetřte, přidejte si je spíše do své části, pejskovi bude stačit ryba ). Zalijte pouze trochou smetany, navrch přidejte plátkový sýr a dejte zapéct.
Gesthúz bude zaručeně chutnat jak vám tak i pejskovi!