Recept na specialitu zvanou GESTHÚZ máme až z dalekého Islandu. Příprava jídla je pracnější, ale výsledek za to rozhodně stojí.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

1kg kulatozrnná rýže

1/3 čerstvého ananasu

sladká paprika „trikolora“ – žlutá, červená, zelená (stačí vždy jen ½ papriky)

žampiony (malá vanička, eventuelně  žampiony v nálevu)

krevety (menší jsou vhodnější)

ryba: treska, pangas, losos

smetana, majonéza, remuláda

koření : kari, směs koření na ryby

30 dkg plátkového sýra

kousek másla

 

POSTUP

1. Uvařte  rýži podle návodu.  Nakrájejte na menší kousky čerstvý ananas, sladkou papriku, žampiony a vložte vše na pánev s rozpuštěným máslem. Přidejte krevety a vše lehce orestujte. Úžasná směs. Dejte si ji stranou a na pánvi ještě na másle lehce osmahněte  filety z ryby. Po mírném vychladnutí  rybu rozdělte na menší kousky, pečlivě odstraňte kosti a přidejte na pánev. Směs bude ještě úžasnější.

Přísady můžete  podle vlastního vkusu a chuti kombinovat, případně přidat jiné.

2. Veškeré zpracované suroviny si nyní rozdělte na dvě části – jedna bude pro vás, druhá pro pejska.

Připravte si dvě menší zapékací misky , vymažte je tukem . Pokud máte jen jednu větší misku, doporučujeme  zapamatovat si , která část je ta „psí“. Přeci jen nějaký rozdíl v téhle „ňamce“ bude.

 

PÁNÍČEK

Orestovanou směs nyní osolte, použijte koření dle vlastní chuti (hodí se koření na ryby).

Do zapékací misky nasypte na dno vrstvu uvařené rýže, na ni rovnoměrně rozložte  dochucenou směs z pánve a zalijte omáčkou, kterou připravíte z čerstvé smetany, majonézy, remulády a špetky kari . Nakonec  celé zakryjte plátky sýra. Dejte zapéct na 15 – 20 minut do trouby vyhřáté na 200 C.

Pro opravdové gurmány máme tuto variantu: celý ananas rozpůlte, vydlabejte, dužinu použijte a půlky ananasu použijte jako zápekací misky. Jídlo si pak opravdu vychutnáte.

 

PES

Postup přípravy bude podobný: dejte vrstvu nesolené rýže, dále vrstvu  neokořeněné směsi (uberte žampiony a krevetkami šetřte, přidejte si je spíše do své části, pejskovi bude stačit  ryba ).  Zalijte pouze trochou smetany, navrch přidejte plátkový sýr a dejte zapéct.

Gesthúz bude zaručeně chutnat jak vám tak i pejskovi!